Print
Zoekt u online naar namen

Er staan 13 miljoen documenten in! U kunt op onze website namen van slachtoffers van het Nationaal Socialisme opzoeken. Maar let wel: dat is geen volledige speurtocht, want lang nog niet alle documenten zijn toegankelijk in het online doorzoekbare Arolsen Archief.

UNESCO Wereld-Documentenerfgoed
In Bad Arolsen in Hessen bevindt zich ’s werelds grootste Archief van de slachtoffers en overlevenden van het Nationaalsocialistische regime: UNESCO Wereld-Documentenerfgoed, dat nog steeds weinig bekend is. Onze Tijdlijn naar de Geschiedenis biedt interessante informatie.

#StolenMemory
Persoonlijke dingen van Concentratiekamp gevangenen: Vanaf 2016 is er de Campagne #StolenMemory. Met steun van vrijwilligers zoeken we naar nabestaanden van de slachtoffers Nationaalsocialisme. Want die dingen worden bij ons alleen bewaard, zij horen niet in het archief.

Arolse Archieven
International Center on Nazi Persecution
Große Allee 5-9
34454 Bad Arolsen
Deutschland

T +49 5691 629-0   F +49 5691 629-501

https://arolsen-archives.org/

Floriane Azoulay, directeur van het kort na het einde van de oorlog als International Tracing Service (ITS) opgerichte Instituut. De Mensenrechtenexpert uit Frankrijk werd in 2016 bij de Internationale Tentoonstelling van het Arolsen Archief (IA) tot directeur van het instituut benoemd. Steffen Baumheier is vanaf 2017 plaatsvervangend directeur.

De Internationale Tentoonstelling
Regeringsvertegenwoordigers van de elf lidstaten geven vorm aan de Internationale Ausstellung (IA), die het werk van het Arolsen Archief in de geest van de destijds vervolgden bestuurt. Het IA stelt sinds de overeenkomst van Bonn van 1955 het kader vast voor het werk van het instituut. Ieder jaar benoemt een andere lidstaat de voorzitter – momenteel de Engelse Lord Eric Pickles.

De IA bestaat uit de regeringsvertegenwoordigers van de volgende landen:

Overzicht kampen De organisatie is een vooraanstaand internationaal centrum over de Nazi Vervolging for professionals, familieleden en geïnteresseerde groepen in het onderwerp omdat de door de UNESCO-beschermde archieven een unieke bron van kennis voor onze huidige samenleving zijn.
                    Position Statement, Internationale Tentoonstelling 2017


Nie wieder#StolenMemory: een Campagne en Tentoonstelling

Horloges en sieraden, trouwringen en documenten, brieven en foto’s: In de Concentratiekampen namen de Nazi’s de mensen hun persoonlijke bezittingen af.
Het Arolse Archief bewaart nog bijna 3.000 persoonlijke bezittingen van voormalige KZ-gevangenen tot hun teruggave aan de families.
Door de in 2016 gestarte Campagne #StolenMemory konden al enige honderden families gevonden worden, vaak met hulp van vrijwilligers, die in verschillende landen onderzoek doen.


De persoonlijke bezittingen zijn van Nazi-achtervolgden uit meer dan 30 landen, overwegend uit Polen, Duitsland en de voormalige Sovjet Unie. Dat betreft verscheidene categorieën gevangenen: „politieke“ gevangenen, Joden, (een weinig) Sinti, zogenaamde „Berufsverbrecher“ en „Asocialen“. Het ging echter vooral om dwangarbeidsters en dwangarbeiders uit Oost Europa.

De meeste persoonlijke bezittingen zijn afkomstig uit KZ Neuengamme bij Hamburg, een kleiner aantal ook uit het KZ Dachau. Daarnaast zijn er bezittingen van gevangenen van de Gestapo Hamburg, uit het KZ Natzweiler en Bergen-Belsen alsook ondermeer uit de doorgangskampen Amersfoort en Compiègne. Meer over de verhalen van die zogenoemde ‘Dingen’ en hoe die in het Arolse Archief terechtkwamen, vindt u op de sub-pagina „Blik op de verzameling“.

Voor de families zijn de behouden gebleven bezittingen van onschatbare waarde. Ze maken de herinneringen en het aandenken tastbaar, want vaak zijn ze het laatste spoor van de Nazi slachtoffers. Hoe en waar ze stierven is slechts zelden bekend. Maar ook voor familieleden van de overlevenden zijn de bezittingen belangrijk, en helemaal wanneer de mensen niet over hun concentratiekamp ervaring konden of wilden praten.

Wanneer zulke bezittingen na tientallen jaren als uit het niets opduiken, is dat voor de betrokkenen een bijzonder moment. De objecten lijken puzzelstukjes, waarmee zelfs misschien gaten in een geschiedenis opgevuld kunnen worden. Foto’s en documenten getuigen van het onbezorgde leven voor de vervolging. Sieraden als horloges zijn de generaties van de kinderen soms zelfs nog van vroeger bekend en vertrouwd.

De enige foto uit de kindertijd
Johanna BeerensIn 1944 deporteerden de Nationaalsocialisten Johannes Berens. De 20 jaar oude politieman had in het bezette Holland geweigerd aan het zoeken en deporteren van joden mee te werken. In het jaar daarop stierf hij kort na de bevrijding door de catastrofale omstandigheden in het KZ-Buitenkamp Sandbostel. Toen zijn zuster Johanna Berens de portefeuille van haar broer kreeg, reisde ze meer dan 70 jaren na zijn dood naar Bad Arolsen. Bijzonder blij was ze met de enig overgebleven kinderfoto van Johannes. Het huis van de familie was in de oorlog vernietigd en daarmee ook alle herinneringszaken. „Hij was mijn broer, zo’n lieve jongen“.

Hulp uit vele landen
Direct bij de start van de Campagne #StolenMemory eind 2016, kwam er een golf van bereidvaardigheid om te helpen met zoeken naar betrokkenen van de Nazi slachtoffers op gang. Via Social Media en online zetten van archiefbestanden (adresboeken in stadsarchieven, etc) ontstaan er tegenwoordig meer mogelijkheden om actief te zoeken dan vroeger. Vrijwilligers uit vele landen, waaronder Polen, Nederland, Nieuw Zeeland, Frankrijk en Spanje ondersteunen de Arolse Archieven – deels met behulpzame tips tot aan het zoeken naar plaatsen. Journalisten berichten bovendien over de Campagne en maken namen en foto’s openbaar. Dat leidt ertoe dat families zich aanmelden. Ook nationale Rode Kruis organisaties helpen mee.

FaLang translation system by Faboba