• Herdenking in Assen

  • Struikelstenen in Assen

  • Simon van Hasselt met zijn dochter Fietje op de Groninger Vismarkt (dank Kamp Westerbork afb. Jodenster)

  • Werkkampen

  • Deportaties vanaf 1942

  • Hopen op overlevenden

Copyright 2022 - Henk van den Beukel


Deze website Drentse Sjoa wil inzicht bieden in het lot en de onderlinge familie relaties van de Joodse inwoners van Drenthe ten tijde van de Tweede Wereldoorlog toen de krankzinnige storm van de Sjoa door Europa raasde.

 

Kenmerk van deze website
Inderdaad, er zijn al op veel plaatsen gegevens te vinden voor wie daar meer over wil weten. Maar tot heden ontbrak een informatie platform, dat met de specifieke invalshoek van de provincie Drenthe een zo volledig mogelijk beeld wil geven over de personen, die toen in de straten van onze dorpen en steden bij ons woonden aan de hand van hun laatst bekende woonadressen, hun familiegegevens en wederwaardigheden en ook met verwijzingen naar andere websites en literatuur.

Deze aanzet samen uitbouwen
Om te beginnen hebben wij vanuit bestaande bronnen een totaal overzicht samengesteld van de Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe (met onder andere hun laatst bekende woonadres). Om in dit document van 178 pagina's de individuele personen sneller te vinden is er een alfabetisch Persoonsregister van de 1.444 Drentse Joodse inwoners met vermelding van de pagina, waarop zij vermeld worden.
Dit basismateriaal is bij de lancering van het project Drentse Sjoa met andere informatie over het project gepubliceerd als boek “De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe”, verkrijgbaar via de webshop van denieuwebestseller.nl voor de prijs van € 17,50, incl BTW en excl verzendkosten.

Wij hopen, dat dit materiaal in de komende jaren aangevuld gaat worden door bij het project betrokken vrijwilligers en bezoekers van deze site. Dan denken wij aan nieuwe persoonsgegevens, verhalen, foto’s en verwijzingen naar andere sites met genealogieën van Joodse families of ander interessant materiaal.
In het bijzonder gaat onze belangstelling uit naar de familierelaties tussen de Joodse oorlogsslachtoffers. De genealogie kan ons hierbij zeer van dienst zijn. Meer informatie over dit genealogisch materiaal vindt u hierna onder het kopje "Wat staat waar op deze website".

Waarom
Naarmate wij ouder worden wordt dit gebeuren meer en meer geschiedenis, wordt het iets dat ooit buiten ons beleven gebeurde…… tenzij dat bij je blijft door persoonlijke ervaringen dichtbij of in je directe familie.
Bewust leven en kennis van onze geschiedenis bepalen je identiteit. En onze identiteit bepaalt onze drijfveren, waarom we dingen doen, hoe we met elkaar omgaan. Ook in onze huidige samenleving met steeds meer mensen met een andere “vaderlandse geschiedenis” dan de onze van de afgelopen eeuwen.
Waarom konden mensen elkaar dit toen aandoen, dit laten gebeuren? En waarom waren er toen mensen, die zich er niet bij neerlegden, dat mensen nergens meer heen konden?
Daarom is het ook vandaag nog steeds belangrijk, dat deze bizarre tijd blijft voortleven aan de hand van concrete herinneringen en niet vergeelt tot "iets wat lang geleden ooit gebeurde".  

Wat staat waar op deze website
Nadat u op de Homepage van deze website bent beland is vervolgens alle informatie op deze website toegankelijk via de menubalk, die eigenlijk 2 menu's in zich herbergt, nl:

  • Enerzijds hebben alle knoppen in de menubalk betrekking op de informatie met betrekking tot het project Drentse Sjoa zelf en meer informatie als stambomen, persoonlijke verhalen, literatuur en verwijzingen naar andere informatie op het internet rond dit onderwerp. Onder de knop <Personen> wordt toegelicht hoe u de weg kunt vinden naar individuele personen door gebruik van het HuMo-gen programma met zijn verschillende weergave mogelijkheden, alsook via het alfabetische Persoonsregister in het document met het totaaloverzicht over de 1.444 personen.
  • En anderzijds krijgt u via aanklikken van <Personen/HuMo-gen personenbestand> rechtstreeks toegang tot het menu van het HuMo-gen programma met de verschillende functies van het programma, waarbij in het openingsscherm van dat programma de menu knop <Stamboom> toegang geeft tot de persoonsgegevens in de database van de linksboven gekozen stamboom. Vervolgens kunt u online interactief allerlei verschillende overzichten en weergave opties genereren voor de personen die u selecteert. Bij de start van het project bevatte die database meer dan 70.000 personen.


 Drentse Sjoa Beschrijving van de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in Drenthe en de sporen van de toenmalige Joodse inwoners ten tijde van de Sjoa.
 Project opzet    
Wie zijn betrokken bij dit project in welke rollen (kernteam, vrijwilligers, andere betrokkenen) en welke activiteiten.
 Focus      Toelichting op gegevens, begrippen en bronnen, uitgangspunten, oorlogsslachtoffers en overlevenden, onderlinge familierelaties, het toevoegen van gegevens/afbeeldingen 
 Meer info
Verschillende pagina's met andere interessante bronnen (bijv genealogieën op familiewebsites, literatuur, andere websites met betrekking tot dit onderwerp, verhalen, e.d.)
 Personen   
                                 
•    Toelichting op zoek- en weergave mogelijkheden van HuMo-gen
      (o.a. individuele personen, families, laatst bekende woonplaats)
•    en rechtstreekse toegang tot de personen database en het HuMo-gen weergave menu
•    Daarnaast het alfabetisch Persoonsregister van de 1.444 Drentse Joodse
      inwoners uit het "Totaaloverzicht Joodse Oorlogsslachtoffers 1940 - 1945"
Contact Een contact formulier voor vragen, opmerkingen, aanleveren van gegevens of correcties, opgeven Nieuwsbrief, e.d. dan wel rechtstreeks naar redactie(at)sjoa-drenthe.nl

FaLang Language Switcher