Copyright 2017 - Henk van den Beukel

Actualiteit

Voor het zoeken naar persoonsnamen kon u tot heden kiezen uit 3 stambomen/databases, nl:
1. de hoofd database 'MISJPOGE-DRENTHE'
2. de database 'Zaligman-Dwinger' en
3. de database 'COHEN'

Na een lang samenvoeg- en ontdubbelingsproces zijn nu eindelijk de eerste twee samengevoegd, zodat de keuze voortaan nog slechts neerkomt op:
- de hoofd database 'MISJPOGE-DRENTHE' en
- de afzonderlijke database voor 'COHEN'

Na de recente publiciteit over de aan het licht gekomen huwelijksfilm van Mimi Dwinger en Barend Boers in een koffer op een zolder in Leeuwarden is dit verhaal toegevoegd aan de serie verhalen op deze site.

Wij vroegen uw medewerking om uw stem uit te brengen voor onze website www.sjoa-drenthe.nl , die bij de start van het project Sjoa Drenthe eind april vorig jaar op het internet kwam en sindsdien vele bezoekers uit Nederland en het buitenland krijgt (bijv. USA, Canada, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Polen, Oekraïne, Israël, Australië, Indonesië, Zuid Amerika, etc).

Want wat was er aan de hand?
In het kader van de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs hadden wij ook onze website aangemeld als één van de 163 aanmeldingen (zie overzicht op http://www.geschiedenisonlineprijs.nl/kandidaten).
Die prijs voor "de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app" is in het leven geroepen "om geschiedbeoefening online te bevorderen en te belonen". Meer informatie daarover op die website.

De jury van de Geschiedenis Online Prijs stond onder voorzitterschap van de historicus Ad van Liempt. Zij hebben er eerst 20 genomineerd uit alle 163 aanmeldingen, waaruit zij uiteindelijk 3 winnaars kozen voor de Juryprijs.
De jury keek niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar verrassende en creatieve onderliggende ideeën.

Daarnaast was er de Geschiedenis Online Publieksprijs waar het hier over gaat.
Daarvoor kon u van 9 januari t.m. 9 februari 2017 uw stem uitbrengen op de door u meest gewaardeerde historische website of app uit de lijst.

De einduitslag
Allereerst danken wij eenieder, die zijn of haar stem uitbracht op onze website voor hun support. Ook al hebben wij geen van beide prijzen gewonnen, het heeft in ieder geval bijgedragen aan de bekendheid over het project Sjoa Drenthe.

De Juryprijs is gegaan naar Odilia's dagboek, de website, die qua stemmenaantal op de 24ste plaats kwam.
De 2e en 3e prijs van de jury gingen respectievelijk naar Wat staat daar | Online oefentool voor het lezen van oude handschriften en Monumenten spreken, een website die net als wij regionaal inzicht wil geven in oorlogsslachtoffers, in dit geval voor de Zaanstreek.
Bij de uitreiking heb ik ook nog even contact gehad met de mensen van 'Monumenten spreken', omdat zij ook een regionale invalshoek kozen, een uitzondering tussen de vele websites, die aandacht geven aan oorlogsslachtoffers. In dat verband moet trouwens ook Joods Monument Zaanstreek genoemd worden. 
Zie ook een uitgebreid verslag van de prijsuitreiking op 16 februari 2017 in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De Publieksprijs ging met 2.189 stemmen naar Oud Winterswijk, terwijl onze website met uw 231 stemmen de 23ste plaats bereikte.
Zie hierbij de ranking van alle websites in het totaaloverzicht van de uitgebrachte stemmen.


Afgezien van uw bijdragen aan het vergroten van de bekendheid waren wij ook bepaald onder de indruk van de vele lovende reacties van de stemmers. Ziehier een overzicht van die reacties.

DSCF0034
Start van het project 25 april 2016 met aanbieden van het boek "De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de Provincie Drenthe" door Winnie van Hasselt aan de Commissaris van de Koning in Drenthe, dhr Jacques Tichelaar. Op de achtergrond Jan Ridderbos.