Actualiteit
Assistentie bij zoeken in archieven Bad Arolsen

". . . Inmiddels info over sjoa-drenthe op de site gelezen, welke me zeer aansprak. Enige Joodse vrienden heb ik o.a. in de loop der tijd dankbaar gelukkig kunnen maken door voor hen het verborgen verleden van familieleden vanuit hun woonplaats via Westerbork tot hun gruwelijk einde goed gedocumenteerd te mogen openbaren. Bovendien is het soms mogelijk om persoonlijke bezittingen van hen die in kampen verbleven welke door de westelijke geallieerden werden bevrijd ( o.a. Dachau, Neungamme. Gestapo Hamburg ) als kostbare kleinoden aan nabestaanden terug te kunnen geven.
Wanneer u daarin geïnteresseerd bent raden wij u aan eerst die website www.arolsen-archives.org te bezoeken en kunt u dat aan ons kenbaar maken via het contactformulier van onze site, waarna wij u met hem in contact brengen (deze wat ingewikkelde verbinding uit privacy overwegingen). Dergelijke assistentie doet hij belangeloos. Voor een evt bezoek aan Arolsen declareert hij echter wel reiskosten van € 200,- + 1 of mogelijk 2 hotelovernachtingen
Als daarbij benodigde gegevens valt bijvoorbeeld te denken aan:
- het soort plekken waarover mogelijk informatie gevonden zou kunnen worden en evt adressen van dergelijke lokaties
- gegevens als aanknopingspunt om te kunnen zoeken (naam, adres, geboortedatum van de gezochte persoon, relatie van de gezochte tot de vrager en/of situatie waarom men zoekt, contactgegevens van de vrager (adres, mail, telefoon), e.d.
Het verhaal van de Chanoekia

“Goedemiddag,
Weet eerlijk gezegd niet of ik naar u toe moet mailen maar zou graag iets willen vertellen.
Misschien dat iemand contact met mij op kan nemen?? Ik heb een chanoekia helaas ontbreken 2 onderdelen.
Het is van koper best wel groot en zwaar..
Het verhaal hier omtrent zou ik graag per telefoon willen vertellen”
Hierna volgt het aandoenlijke verhaal.
Schroom dus niet om contact met ons op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wanneer hierover aanknopingspunten in uw herinnering boven komen.
Schroom dus niet om contact met ons op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. wanneer hierover aanknopingspunten in uw herinnering boven komen.
Wie wil met ons meedoen in ons kleine team?
Vandaar dat ik hieronder een indruk geef van waar wij aan denken.
Inhoudelijk staat de website inmiddels wel op poten en zijn we vooral afhankelijk van verhalen, die mensen ons aanleveren. Maar ook zijn we zelf alert op mogelijkheden om aan verhalen te komen en bijvoorbeeld ons netwerk daarvoor uit te breiden.
Qua nieuwe activiteiten overwegen we in hoeverre we ook educatieve activiteiten zouden kunnen gaan ontwikkelen.
Het tijdsbeslag is beperkt: ieder doet dat voor zich thuis, waarbij Winnie van Hasselt in Zuidhorn het beheer doet van onze genealogische gegevens en ik als webmaster in Vught de website beheer, dwz af en toe de updates verzorg voor de joomla site en de daarin opgenomen HuMo-gen personen database. Voor de website is Yossi Beck in Israël de specialist voor de HuMo-gen software, terwijl hij mij (met mijn kennis als geïnteresseerde leek) ook breder bijstaat bij IT problemen. Wij zijn gewend een keer of drie per jaar bij elkaar te komen. Ook sla ik regelmatig backups op en beantwoord ik een enkele mail van bezoekers van de site.
Voor iemand die zou overwegen met ons mee te doen is vooral interesse en affiniteit met wat er tijdens de holocaust is gebeurd belangrijk, terwijl we het ook belangrijk vinden als hij of zij de website in de lucht kan houden (dwz software updates bijhouden en backups maken) als mij als webmaster iets zou overkomen, waarbij Yossi als "achtervanger" assisteert.
Contact met ons (voor waarschijnlijk eerst wat meer informatie) is mogelijk via de knop "Vrijwilligers" onder de menuknop "Projectinfo".
Overlijden Jan Ridderbos 7 maart 2018

Een jaar geleden werd zijn toch al kwetsbare gezondheid zeer aangetast door een niet goed gelukte operatie, die hem in de maandan erna veel pijn, hinderlijke overlast en daarnaast ook diverse andere opduikende kwalen bezorgde. Daardoor ging zijn gezondheid steeds verder achteruit, wat hem toenemend in beslag nam en zijn hoop op herstel aantastte. Volkomen onverwacht is hij - na opname in het ziekenhuis voor een longontsteking - op 7 maart overleden.
Op 14 maart hebben wij Jan onder overweldigende belangstelling vanuit de Jacobskerk in Rolde begraven op de Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Wij zullen hem met zijn brede contacten op het gebied van Joods Drenthe ontzettend missen.
Het is een wrange samenloop van omstandigheden, dat ik na onze recente teambespreking een oproep op de site zou plaatsen voor versterking van ons team uit oogpunt van continuïteit op langere termijn, aangezien wij ook de jongsten niet meer zijn. Wij komen dus graag in contact met iemand met interesse in geschiedenis, genealogie en de Joodse gemeenschap om ons team te versterken.
Ook een Engelse versie van onze website
Daarom begonnen we dus ook de andere web pagina's te vertalen, en vandaag - eind juni 2017 - lanceren we ook een Engelse versie van deze website om onze buitenlandse bezoekers tegemoet te komen. Helemaal onderaan rechts ziet u de Taal schakelaar waar u voor de ene of de andere versie kunt kiezen door op het Nederlandse of het Engelse vlaggetje te klikken.
Dat wil zeggen, alleen de web pagina's onder de knoppen op de menubalk, maar (nog) niet de verhalen onder die betreffende menuknop. Deels, omdat die verhalen niet allemaal geschikt zijn om te vertalen, maar ook omdat we meer tijd nodig hebben om ook vertalingen van die verhalen toe te voegen. Maar over enige tijd hopen we daar ook voortgang mee te boeken.
Door het ANP betwiste foto in onze slideshow
Ons project heeft niet eens een bankrekening, aangezien wij alle kosten zelf betalen. Ik heb toen direct die afbeelding vervangen door een mededeling met als uitleg dat het ANP zo'n bedrag claimt. Aan het ANP heb ik onze verbazing kenbaar gemaakt over zo'n claim voor een dergelijke publieke foto over dit onderwerp met de vermelding, dat het deed denken aan de Gemeente Amsterdam, die de teruggekomen overlevenden uit concentratiekampen trakteerde op een rekening voor "achterstallige" Onroerend Goed belasting. Die heeft daar overigens onlangs excuses voor aangeboden. Wij zijn benieuwd naar het antwoord van het ANP.
Op onze vraag aan Herinnerings Centrum Westerbork om te helpen met vervangend beeldmateriaal kregen wij een sobere foto van een echte gebruikte ster, die ik kon combineren met een "rechtenvrije" foto van Oom Simon van Hasselt van onze Winnie van Hasselt met zijn dochtertje/haar nichtje Fietje op de Groninger Vismarkt, gewoon een vader die daar wandelde met zijn dochtertje, beiden met zo'n ster.
Dat is de achtergrond van deze verandering in de afbeeldingen in de slideshow, waarbij wij onze dank uitspreken voor de snelle assistentie van Kamp Westerbork.
Naschrift:
Het ANP reageerde met excuses, dat dit nooit had mogen gebeuren en dat zij dit ook aan die claim organisatie kenbaar hebben gemaakt. Het ANP had deze organisatie ingeschakeld om na te gaan in hoeverre al hun beeldmateriaal illegaal wordt gebruikt zonder zich dit soort situaties te realiseren. Wij hebben zeker toestemming om de betreffende foto te gebruiken, ware het niet dat wij inmiddels een andere oplossing hebben gevonden.

Samenvoegen stambomen
1. de hoofd database 'MISJPOGE-DRENTHE'
2. de database 'Zaligman-Dwinger' en
3. de database 'COHEN'
Na een lang samenvoeg- en ontdubbelingsproces zijn nu eindelijk de eerste twee samengevoegd, zodat de keuze voortaan nog slechts neerkomt op:
- de hoofd database 'MISJPOGE-DRENTHE' en
- de afzonderlijke database voor 'COHEN'
Bijzonder verhaal over na 30 jaar opgedoken huwelijksfilm
Uitslag Geschiedenis Online Juryprijs en Publieksprijs
Want wat was er aan de hand?
In het kader van de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs hadden wij ook onze website aangemeld als één van de 163 aanmeldingen (zie overzicht op http://www.geschiedenisonlineprijs.nl/kandidaten).
Die prijs voor "de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app" is in het leven geroepen "om geschiedbeoefening online te bevorderen en te belonen". Meer informatie daarover op die website.
De jury van de Geschiedenis Online Prijs stond onder voorzitterschap van de historicus Ad van Liempt. Zij hebben er eerst 20 genomineerd uit alle 163 aanmeldingen, waaruit zij uiteindelijk 3 winnaars kozen voor de Juryprijs.
De jury keek niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar verrassende en creatieve onderliggende ideeën.
Daarnaast was er de Geschiedenis Online Publieksprijs waar het hier over gaat.
Daarvoor kon u van 9 januari t.m. 9 februari 2017 uw stem uitbrengen op de door u meest gewaardeerde historische website of app uit de lijst.
De einduitslag
Allereerst danken wij eenieder, die zijn of haar stem uitbracht op onze website voor hun support. Ook al hebben wij geen van beide prijzen gewonnen, het heeft in ieder geval bijgedragen aan de bekendheid over het project Sjoa Drenthe.
De Juryprijs is gegaan naar Odilia's dagboek, de website, die qua stemmenaantal op de 24ste plaats kwam.
De 2e en 3e prijs van de jury gingen respectievelijk naar Wat staat daar | Online oefentool voor het lezen van oude handschriften en Monumenten spreken, een website die net als wij regionaal inzicht wil geven in oorlogsslachtoffers, in dit geval voor de Zaanstreek.
Bij de uitreiking heb ik ook nog even contact gehad met de mensen van 'Monumenten spreken', omdat zij ook een regionale invalshoek kozen, een uitzondering tussen de vele websites, die aandacht geven aan oorlogsslachtoffers. In dat verband moet trouwens ook Joods Monument Zaanstreek genoemd worden.
Zie ook een uitgebreid verslag van de prijsuitreiking op 16 februari 2017 in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
De Publieksprijs ging met 2.189 stemmen naar Oud Winterswijk, terwijl onze website met uw 231 stemmen de 23ste plaats bereikte.
Zie hierbij de ranking van alle websites in het totaaloverzicht van de uitgebrachte stemmen.
Afgezien van uw bijdragen aan het vergroten van de bekendheid waren wij ook bepaald onder de indruk van de vele lovende reacties van de stemmers. Ziehier een overzicht van die reacties.
Start van het project 25 april 2016 met aanbieden van het boek "De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de Provincie Drenthe" door Winnie van Hasselt aan de Commissaris van de Koning in Drenthe, dhr Jacques Tichelaar. Op de achtergrond Jan Ridderbos.