Copyright 2018 - Henk van den Beukel

Actualiteit

Op woensdag 18 oktober 2017 worden in Assen 28 struikelstenen gelegd in de Kanaal- en Vaartbuurt.

Voorafgaand aan het leggen van die stenen is er een bijeenkomst in de aula van Hogeschool Stenden, Zeemanstraat 1 te Assen.
Na beëindiging hiervan gaat men te voet naar het eerste adres, waar de eerste struikelstenen worden onthuld.
De bijeenkomst begint om 13.00 uur met een inloop.

Onder deze link treft u de uitnodiging met nadere gegevens aan.

Nadat wij zagen, dat onze website bezocht wordt vanuit alle delen van de wereld (USA, Australië, Israël, Ierland, Duitsland, Engeland, Oekraïne, Rusland, België, Zuid Amerika, Canada, Italië, Denemarken, Indonesië en Polen om een aantal te noemen) voelden we ons een beetje beschaamd dat alleen het HuMo-gen personen zoek gedeelte beschikbaar is in vele talen, maar de andere pagina's van de website alleen in het Nederlands. 

Daarom begonnen we dus ook de andere web pagina's te vertalen, en vandaag - eind juni 2017 - lanceren we ook een Engelse versie van deze website om onze buitenlandse bezoekers tegemoet te komen. Helemaal onderaan rechts ziet u de Taal schakelaar waar u voor de ene of de andere versie kunt kiezen door op het Nederlandse of het Engelse vlaggetje te klikken.

Dat wil zeggen, alleen de web pagina's onder de knoppen op de menubalk, maar (nog) niet de verhalen onder die betreffende menuknop. Deels, omdat die verhalen niet allemaal geschikt zijn om te vertalen, maar ook omdat we meer tijd nodig hebben om ook vertalingen van die verhalen toe te voegen. Maar over enige tijd hopen we daar ook voortgang mee te boeken.

In de slideshow op de Homepage van onze website stond al vanaf het begin de onderstaande afbeelding van een Jodenster (overigens met toestemming van de bron vanwaar wij hem hadden). Deze hebben wij vervangen door een andere afbeelding toen een organisatie "Permission Machine" uit België (hoe bedenk je zo'n naam) namens het ANP claimde, dat wij daarvoor € 185,50 aan rechten verschuldigd waren.

Ons project heeft niet eens een bankrekening, aangezien wij alle kosten zelf betalen. Ik heb toen direct die afbeelding vervangen door een mededeling met als uitleg dat het ANP zo'n bedrag claimt. Aan het ANP heb ik onze verbazing kenbaar gemaakt over zo'n claim voor een dergelijke publieke foto over dit onderwerp met de vermelding, dat het deed denken aan de Gemeente Amsterdam, die de teruggekomen overlevenden uit concentratiekampen trakteerde op een rekening voor "achterstallige" Onroerend Goed belasting. Die heeft daar overigens onlangs excuses voor aangeboden. Wij zijn benieuwd naar het antwoord van het ANP.

Op onze vraag aan Herinnerings Centrum Westerbork om te helpen met vervangend beeldmateriaal kregen wij een sobere foto van een echte gebruikte ster, die ik kon combineren met een "rechtenvrije" foto van Oom Simon van Hasselt van onze Winnie van Hasselt met zijn dochtertje/haar nichtje Fietje op de Groninger Vismarkt, gewoon een vader die daar wandelde met zijn dochtertje, beiden met zo'n ster.

Dat is de achtergrond van deze verandering in de afbeeldingen in de slideshow, waarbij wij onze dank uitspreken voor de snelle assistentie van Kamp Westerbork. 

Naschrift:
Het ANP reageerde met excuses, dat dit nooit had mogen gebeuren en dat zij dit ook aan die claim organisatie kenbaar hebben gemaakt. Het ANP had deze organisatie ingeschakeld om na te gaan in hoeverre al hun beeldmateriaal illegaal wordt gebruikt zonder zich dit soort situaties te realiseren. Wij hebben zeker toestemming om de betreffende foto te gebruiken, ware het niet dat wij inmiddels een andere oplossing hebben gevonden.

Jodenster2

Voor het zoeken naar persoonsnamen kon u tot heden kiezen uit 3 stambomen/databases, nl:
1. de hoofd database 'MISJPOGE-DRENTHE'
2. de database 'Zaligman-Dwinger' en
3. de database 'COHEN'

Na een lang samenvoeg- en ontdubbelingsproces zijn nu eindelijk de eerste twee samengevoegd, zodat de keuze voortaan nog slechts neerkomt op:
- de hoofd database 'MISJPOGE-DRENTHE' en
- de afzonderlijke database voor 'COHEN'

Na de recente publiciteit over de aan het licht gekomen huwelijksfilm van Mimi Dwinger en Barend Boers in een koffer op een zolder in Leeuwarden is dit verhaal toegevoegd aan de serie verhalen op deze site.

Wij vroegen uw medewerking om uw stem uit te brengen voor onze website www.sjoa-drenthe.nl , die bij de start van het project Sjoa Drenthe eind april vorig jaar op het internet kwam en sindsdien vele bezoekers uit Nederland en het buitenland krijgt (bijv. USA, Canada, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Polen, Oekraïne, Israël, Australië, Indonesië, Zuid Amerika, etc).

Want wat was er aan de hand?
In het kader van de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Prijs hadden wij ook onze website aangemeld als één van de 163 aanmeldingen (zie overzicht op http://www.geschiedenisonlineprijs.nl/kandidaten).
Die prijs voor "de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app" is in het leven geroepen "om geschiedbeoefening online te bevorderen en te belonen". Meer informatie daarover op die website.

De jury van de Geschiedenis Online Prijs stond onder voorzitterschap van de historicus Ad van Liempt. Zij hebben er eerst 20 genomineerd uit alle 163 aanmeldingen, waaruit zij uiteindelijk 3 winnaars kozen voor de Juryprijs.
De jury keek niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering, maar ook naar verrassende en creatieve onderliggende ideeën.

Daarnaast was er de Geschiedenis Online Publieksprijs waar het hier over gaat.
Daarvoor kon u van 9 januari t.m. 9 februari 2017 uw stem uitbrengen op de door u meest gewaardeerde historische website of app uit de lijst.

De einduitslag
Allereerst danken wij eenieder, die zijn of haar stem uitbracht op onze website voor hun support. Ook al hebben wij geen van beide prijzen gewonnen, het heeft in ieder geval bijgedragen aan de bekendheid over het project Sjoa Drenthe.

De Juryprijs is gegaan naar Odilia's dagboek, de website, die qua stemmenaantal op de 24ste plaats kwam.
De 2e en 3e prijs van de jury gingen respectievelijk naar Wat staat daar | Online oefentool voor het lezen van oude handschriften en Monumenten spreken, een website die net als wij regionaal inzicht wil geven in oorlogsslachtoffers, in dit geval voor de Zaanstreek.
Bij de uitreiking heb ik ook nog even contact gehad met de mensen van 'Monumenten spreken', omdat zij ook een regionale invalshoek kozen, een uitzondering tussen de vele websites, die aandacht geven aan oorlogsslachtoffers. In dat verband moet trouwens ook Joods Monument Zaanstreek genoemd worden. 
Zie ook een uitgebreid verslag van de prijsuitreiking op 16 februari 2017 in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De Publieksprijs ging met 2.189 stemmen naar Oud Winterswijk, terwijl onze website met uw 231 stemmen de 23ste plaats bereikte.
Zie hierbij de ranking van alle websites in het totaaloverzicht van de uitgebrachte stemmen.


Afgezien van uw bijdragen aan het vergroten van de bekendheid waren wij ook bepaald onder de indruk van de vele lovende reacties van de stemmers. Ziehier een overzicht van die reacties.

DSCF0034
Start van het project 25 april 2016 met aanbieden van het boek "De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de Provincie Drenthe" door Winnie van Hasselt aan de Commissaris van de Koning in Drenthe, dhr Jacques Tichelaar. Op de achtergrond Jan Ridderbos.FaLang Language Switcher