Afdrukken
In de slideshow op de Homepage van onze website stond al vanaf het begin de onderstaande afbeelding van een Jodenster (overigens met toestemming van de bron vanwaar wij hem hadden). Deze hebben wij vervangen door een andere afbeelding toen een organisatie "Permission Machine" uit België (hoe bedenk je zo'n naam) namens het ANP claimde, dat wij daarvoor € 185,50 aan rechten verschuldigd waren.

Ons project heeft niet eens een bankrekening, aangezien wij alle kosten zelf betalen. Ik heb toen direct die afbeelding vervangen door een mededeling met als uitleg dat het ANP zo'n bedrag claimt. Aan het ANP heb ik onze verbazing kenbaar gemaakt over zo'n claim voor een dergelijke publieke foto over dit onderwerp met de vermelding, dat het deed denken aan de Gemeente Amsterdam, die de teruggekomen overlevenden uit concentratiekampen trakteerde op een rekening voor "achterstallige" Onroerend Goed belasting. Die heeft daar overigens onlangs excuses voor aangeboden. Wij zijn benieuwd naar het antwoord van het ANP.

Op onze vraag aan Herinnerings Centrum Westerbork om te helpen met vervangend beeldmateriaal kregen wij een sobere foto van een echte gebruikte ster, die ik kon combineren met een "rechtenvrije" foto van Oom Simon van Hasselt van onze Winnie van Hasselt met zijn dochtertje/haar nichtje Fietje op de Groninger Vismarkt, gewoon een vader die daar wandelde met zijn dochtertje, beiden met zo'n ster.

Dat is de achtergrond van deze verandering in de afbeeldingen in de slideshow, waarbij wij onze dank uitspreken voor de snelle assistentie van Kamp Westerbork. 

Naschrift:
Het ANP reageerde met excuses, dat dit nooit had mogen gebeuren en dat zij dit ook aan die claim organisatie kenbaar hebben gemaakt. Het ANP had deze organisatie ingeschakeld om na te gaan in hoeverre al hun beeldmateriaal illegaal wordt gebruikt zonder zich dit soort situaties te realiseren. Wij hebben zeker toestemming om de betreffende foto te gebruiken, ware het niet dat wij inmiddels een andere oplossing hebben gevonden.

Jodenster2

FaLang translation system by Faboba