Copyright 2023 - Henk van den Beukel
Mimi en BarendHet Fries Film Archief is in bezit gekomen van unieke beelden van Joods Leeuwarden uit 1939. Enkele weken geleden werd het filmarchief verrast door een bezoek van de familie Boers uit Amsterdam / Israël.
Yvette en André Boers brachten een dvd met beelden van de trouwfilm van hun ouders uit 1939. De film toont een indringend beeld van Joods leven in Leeuwarden vlak voor de Tweede Wereldoorlog en bevat bijzondere beelden van de Joodse huwelijksliturgie in de Leeuwarder synagoge, met opperrabbijn A.S. Levisson in functie.


Barend Boers en Mimi Dwinger trouwen op 18 april 1939 in Leeuwarden. Drie jaar later vluchten ze vanuit Amsterdam via Lyon, de Pyreneeën en Spanje naar Engeland. Ze worden overgebracht naar een Joods vluchtelingenkamp op Jamaica. Het is een barre en levensgevaarlijke vlucht uit Europa, met gevangenschappen in Frankrijk en Spanje.

Vanuit Jamaica wordt Barend ingelijfd bij de Prinses Irenebrigade
in Canada. Enkele weken na D-Day landt hij met de Irenebrigade in Normandië. Eind 1944 is hij een van de bevrijders van Zuid-Nederland. Mimi werkt dan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. Ze overleven de oorlog en krijgen drie kinderen, Yvette (1947), André (1948) en Marion (1952).

Na het overlijden van Mimi in 2007 duikt er een koffer op met documenten die te maken hebben met de gruwelen van de oorlogsperiode. In de koffer zit ook een 16mm-film. Het blijkt de Leeuwarder trouwfilm van Barend en Mimi uit 1939. De kinderen maken kennis met de verzwegen geschiedenis van hun ouders. Inmiddels zijn zij begonnen met het onderbrengen van de documenten bij diverse Nederlandse erfgoedorganisaties. Via het Fries Verzetsmuseum hebben zij de trouwfilm van hun ouders bij het Fries Film Archief in bewaring gegeven.


Omrop Fryslân verslaggever Auke Zeldenrust, die de familie Boers eerder dit jaar ontmoette en zo op het spoor van de film kwam, heeft een reportage over de film gemaakt. Deze is vorige week uitgezonden in het programma Fryslân Hjoed. Bovendien is Omrop Fryslân bezig met een documentaire over de film, die later dit jaar zal worden uitgezonden.


In samenspraak met André Boers heeft het filmarchief de beelden in detail beschreven. U kunt de film hier bekijken. Een gedetailleerde beschrijving bij de film en aanvullende informatie over de vlucht van het bruidspaar volgen hierna. In 2017 kreeg dit verhaal een bijzonder vervolg, doordat de 3 kinderen Boers samen met Omrop Fryslan deze vlucht naar Catalonië na konden reizen. Daarover een artikel in de Catalaanse krant Vanguardia van 13 sep 2017.

André Boers verwoordt in dit interview met Omrop Fryslan hoe door deze publiciteit als het ware een deur openging naar dat traumatische verleden, waarover de 1e generatie meestal niet kon praten. Niet onderling, maar ook Joodse kinderen groeiden veelal op in de wetenschap dat over dat gevoelige onderwerp niet gepraat kon worden.

Dat is nu precies de drijfveer achter ons project Sjoa Drenthe.
Dat verhaal mag bij ons niet verworden tot een feit als de kruistochten in de 12e en 13e eeuw, wat je emotieloos leerde op school, zoals André zegt. Dit wrange en gruwelijke verhaal uit onze jonge geschiedenis moeten wij als 2e generatie  doorvertellen, omdat het ons ook vandaag veel te zeggen heeft in de ontwikkelingen om ons heen.



FaLang Language Switcher