Copyright 2023 - Henk van den Beukel

Ontwikkelingen - Nieuws

In het herfstnummer van het tijdschrift Waardeel (jaargang 36, nr. 3-2016) van de Drentse Historische Vereniging is een artikel over het project gepubliceerd van de hand van Winnie van Hasselt en Henk van den Beukel. Winnie schreef met name het gedeelte over de achtergrond van namen in de Joodse genealogie, terwijl Henk vooral inging op de bedoeling van het project en de opzet en het gebruik van de website. Het kreeg als titel "Sjoa Drenthe - Project over (Drents) historisch besef, de holocaust en onze identiteit". 
Op 3 oktober werd tijdens de herdenking van de grote deportatie  van de Assense Joodse bevolking op diezelfde datum in 1942 het eerste exemplaar van het boek "Kroniek van de Jodenvervolging te Assen" van dr Jan Ridderbos aangeboden aan dhr Marco Out, burgemeester van Assen. Die datum viel dit jaar samen met Rosj HaSjanah, het Joods Nieuwjaar. De goed bezochte bijeenkomst vond plaats bij het Drents Archief.
Omdat de eerste druk die dag direct geheel uitverkocht was, is een 2e oplaag aangemaakt.  Het boek is via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bestellen wanneer u het boek daar nog niet besteld heeft (Kosten evt versturen € 3.95).

Erratum
Als gevolg van een technisch probleem is er in de eerste druk van het boek Kroniek van de Jodenvervolging in Assen helaas een vervelend probleem ontstaan (die in de 2e druk hersteld is). Zowel bladzij 68 als bladzij 140 zijn ten onrechte blanco. Hierdoor klopt de nummering in het Persoonsregister niet meer.
  • Bij verwijzingen naar bladzijde 69 en hoger moet 1 bladzij worden opgeteld (70 in het Persoonsregister is dus in werkelijkheid 71).
  • Bij verwijzingen naar bladzij 139 en hoger moeten 2 bladzijden worden opgeteld (139 in het Persoonsregister is dus in werkelijkheid 141).
Daarom is voor de 1e druk een aangepaste versie van het Alfabetisch Persoonsregister aangemaakt, die u hier desgewenst kunt downloaden om als inlegvel aan uw boek toe te voegen.
Het project is officieel gestart op 25 april 2016 in een geanimeerde en goed bezochte bijeenkomst bij Boekhandel Iwema in Assen met het aanbieden van het boek 'De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe' aan de Commissaris van de Koning in Drenthe dhr Jacques Tichelaar. Dat bevat het in de voorbereidingsfase verzamelde totaaloverzicht van de Drentse Joodse bevolkingsgroep aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Dat materiaal is ook onderdeel van de centrale personen database op de website Sjoa Drenthe, die in die bijeenkomst haar publieke start beleefde en in de komende jaren wordt aangevuld met door vrijwilligers en geïnteresseerden aangeleverd materiaal.

Ingrid Verbruggen van Boekhandel Iwema heette een ieder welkom, waarna Jan Ridderbos als introductie het project presenteerde als een 'papieren monument' als symbolische vervanger van de lege plaatsen op de Joodse Begraafplaats in Assen. Vervolgens benadrukte Winnie van Hasselt het belang van barmhartigheid ipv de tegenwoordig nogal eens benadrukte 'tolerantie'. Tolerantie hielp toen de mensen die geen uitweg meer zagen niet, net zo min als de huidige vluchtelingen. Tolerantie is niet genoeg. Het komt aan op barmhartigheid. Met dit verhaal overhandigde zij het eerste exemplaar van het boek aan de Commissaris van de Koning dhr Jacques Tichelaar, die daar ook op in ging toen hij in zijn dankwoord het belang van het doorgeven van deze boodschap aan de jongere generatie benadrukte. Blijkens zijn ervaringen met dit soort initiatieven, ook ondermeer bij het Herinnerings Centrum Westerbork, hebben jongeren wel degelijk belangstelling voor het tot leven brengen van deze herinneringen.
Daarna gaf Jan Ridderbos nog een presentatie over de familierelaties van de familie Denneboom als voorbeeld en ging Henk van den Beukel in op de website, de opzet van het project en de vele weergave mogelijkheden bij het zoeken in de database met het programma HuMo-gen.
De bijeenkomst werd afgesloten met napraten bij een drankje en de verkoop van het boek, dat voor € 17,50 (excl eventuele verzendkosten) besteld kan worden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Er is een Informatieblad beschikbaar met een korte samenvatting van de belangrijkste elementen van het project.
Zie ook het bericht in het Dagblad van het Noorden.
 
Onderstaande foto's geven een indruk van deze startbijeenkomst.FaLang Language Switcher