Afdrukken
Het project is officieel gestart op 25 april 2016 in een geanimeerde en goed bezochte bijeenkomst bij Boekhandel Iwema in Assen met het aanbieden van het boek 'De Drentse Sjoa, Joodse oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe' aan de Commissaris van de Koning in Drenthe dhr Jacques Tichelaar. Dat bevat het in de voorbereidingsfase verzamelde totaaloverzicht van de Drentse Joodse bevolkingsgroep aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Dat materiaal is ook onderdeel van de centrale personen database op de website Sjoa Drenthe, die in die bijeenkomst haar publieke start beleefde en in de komende jaren wordt aangevuld met door vrijwilligers en geïnteresseerden aangeleverd materiaal.

Ingrid Verbruggen van Boekhandel Iwema heette een ieder welkom, waarna Jan Ridderbos als introductie het project presenteerde als een 'papieren monument' als symbolische vervanger van de lege plaatsen op de Joodse Begraafplaats in Assen. Vervolgens benadrukte Winnie van Hasselt het belang van barmhartigheid ipv de tegenwoordig nogal eens benadrukte 'tolerantie'. Tolerantie hielp toen de mensen die geen uitweg meer zagen niet, net zo min als de huidige vluchtelingen. Tolerantie is niet genoeg. Het komt aan op barmhartigheid. Met dit verhaal overhandigde zij het eerste exemplaar van het boek aan de Commissaris van de Koning dhr Jacques Tichelaar, die daar ook op in ging toen hij in zijn dankwoord het belang van het doorgeven van deze boodschap aan de jongere generatie benadrukte. Blijkens zijn ervaringen met dit soort initiatieven, ook ondermeer bij het Herinnerings Centrum Westerbork, hebben jongeren wel degelijk belangstelling voor het tot leven brengen van deze herinneringen.
Daarna gaf Jan Ridderbos nog een presentatie over de familierelaties van de familie Denneboom als voorbeeld en ging Henk van den Beukel in op de website, de opzet van het project en de vele weergave mogelijkheden bij het zoeken in de database met het programma HuMo-gen.
De bijeenkomst werd afgesloten met napraten bij een drankje en de verkoop van het boek, dat voor € 17,50 (excl eventuele verzendkosten) besteld kan worden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Er is een Informatieblad beschikbaar met een korte samenvatting van de belangrijkste elementen van het project.
Zie ook het bericht in het Dagblad van het Noorden.
 
Onderstaande foto's geven een indruk van deze startbijeenkomst.FaLang translation system by Faboba